25 de maig 2016

Fórum y Unidades Funcionales / Fòrum i Unitats Funcionals



ESP / CAT

ESP
     La semana pasada tuve la suerte de asistir al “XII Fórum Multidisciplinar de la Enfermedad Tromboembólica Venosa (ETV)” que tuvo lugar en Cuenca los días 19 y 20 de mayo. En dicho encuentro, profesionales de diferentes especialidades médicas nos encontramos de forma anual para compartir y debatir aspectos y novedades sobre el manejo de la ETV. Las distintas perspectivas que aporta cada especialista, ofrecen una oportunidad única para profundizar en el diagnóstico y tratamiento de la ETV. De hecho, de cualquier enfermedad. Un claro ejemplo son las llamadas Unidades Funcionales. En ellas, diferentes especialistas médicos aportan su punto de vista sobre una enfermedad concreta. Esta forma de trabajar aporta un nivel de abordaje máximo que engloba todos los aspectos de una enfermedad. En Oncología es donde estas Unidades están más extendidas desde hace más tiempo, como por ejemplo, la Unidad de mama, de colon, de tumores óseos, de pulmón,… El paciente recibe en estas Unidades, una atención integral sobre todos los aspectos de su enfermedad, y lo que es más importante, de forma totalmente individualizada. En estas Unidades, se reúnen todos sus miembros de forma periódica y se presentan los pacientes atendidos por separado. Se discuten entonces las distintas exploraciones realizadas, cada especialista de la Unidad aporta su valoración y se consensua el tratamiento óptimo para cada paciente, en función de sus características y de acuerdo a las guías internacionales vigentes.
       El Fórum de la ETV al que asistí, supone un “macroejemplo” de esta manera de trabajar. Durante dos días se presentan ponencias sobre diferentes aspectos de la ETV agrupadas en mesas redondas, al final de las cuales se deja un tiempo para la discusión por los asistentes de distintas especialidades médicas. De esta manera se refuerzan las novedades presentadas o se buscan puntos de mejora. En este Fórum presenté un trabajo sobre el tromboembolismo pulmonar (TEP). El TEP se origina por un trombo formado en las extremidades inferiores que asciende por la vena cava inferior y llega a la circulación pulmonar a través del corazón. Esto ocasiona una reducción del oxígeno que causa una sensación de ahogo (disnea) brusca . En un 5% de los casos provoca una hipotensión que puede acompañarse de una pérdida de conocimiento. Sólo en esta situación de hipotensión esta recomendado la administración de fármacos fibrinolíticos para romper inmediatamente el trombo situado en la circulación pulmonar. En todos los demás casos debe administrarse un tratamiento anticoagulante para evitar la progresión del trombo y sus recurrencias. A pesar de este tratamiento anticoagulante, algunos pacientes pueden presentar una recidiva o incluso morirse (no existe ningún tratamiento 100% eficaz en Medicina). El otro principal problema de estos pacientes es el riesgo de sangrado por el propio tratamiento anticoagulante. El trabajo que presenté, comparaba diferentes escalas clínicas con el fin de identificar aquellos pacientes sin hipotensión, pero con un alto riesgo de desarrollar estos problemas (recurrencia, mortalidad o sangrado). Este trabajo se realizó utilizando los pacientes incluidos en un Registro Internacional de la ETV, llamado Registro RIETE, que cuenta actualmente con unos 60.000 pacientes.
      La multidisciplinariedad de las Unidades Funcionales es una garantía de calidad asistencial. La suma de conocimientos y esfuerzos que ofrecen, supone la mejor manera de profundizar en el manejo de una enfermedad concreta. Estas Unidades contribuyen a mejorar nuestro bienestar.

CAT
    La setmana passada vaig tenir la sort d'assistir al "XII Fòrum Multidisciplinar de la Malaltia Tromboembòlica Venosa (MTV)" que va tenir lloc a Cuenca els dies 19 i 20 de maig. En aquesta trobada, professionals de diferents especialitats mèdiques ens trobem de forma anual per compartir i debatre aspectes i novetats sobre el maneig de la MTV. Les diferents perspectives que aporta cada especialista, ofereixen una oportunitat única per aprofundir en el diagnòstic i tractament de la MTV. De fet, de qualsevol malaltia. Un clar exemple són les anomenades Unitats Funcionals. En elles, diferents especialistes mèdics aporten el seu punt de vista sobre una malaltia concreta. Aquesta forma de treballar aporta un nivell d'abordatge màxim que engloba tots els aspectes d'una malaltia. En Oncologia és on aquestes Unitats estan més esteses des de fa més temps, com per exemple, la Unitat de mama, de còlon, de tumors ossis, de pulmó, ... El pacient rep en aquestes Unitats, una atenció integral sobre tots els aspectes de la seva malaltia, i el que és més important, de forma totalment individualitzada. En aquestes Unitats, es reuneixen tots els membres de forma periòdica i es presenten els pacients atesos per separat. Es discuteixen llavors les diferents exploracions realitzades, cada especialista de la Unitat aporta la seva valoració i es consensua el tractament òptim per a cada pacient, en funció de les seves característiques i d'acord a les guies internacionals vigents.
     El Fòrum de la MTV al qual vaig assistir, suposa un "macroexemple" d'aquesta manera de treballar. Durant dos dies es presenten ponències sobre diferents aspectes de la MTV agrupades en taules rodones, al final de les quals es deixa un temps per a la discussió pels assistents de diferents especialitats mèdiques. D'aquesta manera es reforcen les novetats presentades o es busquen punts de millora. En aquest Fòrum vaig presentar un treball sobre el tromboembolisme pulmonar (TEP). El TEP s'origina per un trombe format en les extremitats inferiors que ascendeix per la vena cava inferior i arriba a la circulació pulmonar a través del cor. Això ocasiona una reducció de l'oxigen que causa una sensació d'ofec (dispnea) brusca. En un 5% dels casos provoca una hipotensió que pot acompanyar-se d’una pèrdua de coneixement. Només en aquesta situació d'hipotensió està recomanat l'administració de fàrmacs fibrinolítics per trencar immediatament el trombe localitzat a la circulació pulmonar. En tots els altres casos s'ha d'administrar un tractament anticoagulant per evitar la progressió del trombe i les seves recurrències. Malgrat aquest tractament anticoagulant, alguns pacients poden presentar una recurrència o fins i tot morir-se (no existeix cap tractament 100% eficaç en Medicina). L'altre principal problema d'aquests pacients és el risc de sagnat pel propi tractament anticoagulant. El treball que vaig presentar, comparava diferents escales clíniques per tal d'identificar aquells pacients sense hipotensió, però amb un alt risc de desenvolupar aquests problemes (recurrència, mortalitat o sagnat). Aquest treball es va realitzar utilitzant els pacients inclosos en un Registre Internacional de la MTV, anomenat Registre RIETE, que compta actualment amb uns 60.000 pacients.
     La multidisciplinarietat de les Unitats Funcionals és una garantia de qualitat assistencial. La suma de coneixements i esforços que ofereixen, suposa la millor manera d'aprofundir en el maneig d'una malaltia concreta. Aquestes Unitats contribueixen a millorar el nostre benestar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada